2015.05.20 11:35
In bringing up Children , every parent watches eagerly the Child ' s acquisition (学会)of each new skill 一the first spoken words , the first independent steps , or the beginning of reading and writing . It is often tempting to hurry the child beyond his natural learning rate , but this can set up dangerous feelings of failure and states of worry in the child . This might happen at any stage . A baby might be forced to use a toilet too early , a young child might be encouraged to learn to read before he knows the meaning of the words he reads . on the other hand , though , if a child is left alone too much , or without any learning opportunities , he loses his natural enthusiasm for life and his desire to find out new things for himself .
Parents vary greatly in their degree of strictness towards their children . Some may be especially strict in money matters . Others are severe over times of coming home at night or punctuality for meals . In general , the controls imposed represent the needs of the parents and the values of the community as much as the child ' s own happiness .
As regards the development of moral standards in the growing child , consistency is very important in parental teaching . To forbid a thing one day and excuse it the next is no foundation for morality (道德). Also , parents Should realize that “example is better than precept”. If they are not Sincere and do not practice what they preach (说教), their children may grow confused , and emotionally insecure when they grow old enough to think for themselves , and realize they have been to some extent fooled .
A sudden awareness of a marked difference between their parents principles and their morals can be a dangerous disappointment.
1. Eagerly watching the child’s acquisition of new skills _____ .
A . should be avoided
B . is universal among parents
C . sets up dangerous states of worry in the child
D . will make him lose interest in learning new things
2 . In the process of children ' s learning new skills parents ____ .
A . should encourage them to read before they know the meaning of the words they read
B . should not expect too much of them
C . should achieve a balance between pushing them too hard and leaving them on their own.
D . should create as many learning opportunities as possible
3 . In moral matters , parents should _____ .
A . observe the rules themselves
B . be aware of the marked difference between adults and children
C . forbid things which have no foundation in morality
D . consistently ensure the security of their children
答案解析:
1.【答案】B
【解析】依据文章第一段第一行,这种做法在父母中是普遍的。C项和D项具有一定的干扰性。C项是由第一段第四行引起的;而D项是由第八行而引起的,C项、D项均不符合题意。
2.【答案】C
【解析】文章第一段第三行说明父母逼得太过分,应避免。文章第一段第七至第八行说明对小孩太放任自由同样不利。根据这两方面,‘父母对孩子魍“严”和“松”之间应有一个恰当的度(平衡)。
3.【答案】A
【解析】依据文章第三段第四行。再依据文章最后一段可以得出结论:关于道德教育问题,父母应该以身作则,带头遵循。
本文选自新东方在线论坛。